Wie heeft ( al ) ervaring opgedaan met een THUISACCU?

Dag forummers !

Met de zomermaanden weer in aantocht zullen binnenkort de problemen met het stroomnet en dito zonnepanelen hier in mijn woonwijk waarschijnlijk weer niet lang op zich laten wachten…

In deze jaren ‘50 wijk hebben inmiddels alle huizen, ook de huurwoningen , hun dak volliggen met panelen.
Vorig jaar zomer begon het al, zo rond het middaguur , zon op z’n hoogst en strakblauwe lucht, de spanning komt boven de 251 + volt en de panelen schakelen af…
Geen ‘ gratis stroom ‘ meer voor wasmachine , vaatwasser etc.
De netbeheerder laat weten dat verzwaren van het net in de wijk er voorlopig helaas niet in zit.
Soms helpt de ‘ straalkacheltruuk ‘ ( zie eerdere bijdrage ) , maar dit werkt helaas óók niet altijd !
De gedachten gaan dan (logisch ) richting een thuisaccu…
WIE HEEFT HIER AL ERVARING MEE OPGEDAAN ?

De aanschafprijs is nu nog een ( grote ) hindernis voor mij , bovendien is dan het probleem: hoe krijg ik ‘em vol in de wintermaanden als mijn zonnepanelen niet veel doen ?

Ben bij Budget Energie en heb mijn vergoeding voor teruggeleverde Kw’s van een redelijk bedrag tot vrijwel niks ( ‘ geen drol ‘ zou mijn zoon zeggen ) zien teruglopen in de afgelopen 2 jaar.
Bovendien moet ik nu vanaf 1 maart voor dit terugleveren … gaan betalen !
‘ Eerlijker voor de mensen die geen panelen hebben ‘ zegt Budget,
maar die ‘paneellozen ‘ zijn er in mijn omgeving niet meer !

Heb al eens op internet rondgesnuffeld en zie verschillende merken en systemen van opslag
Maar mijn vraag doe ik hier omdat ik hoop echte praktijkervaring te lezen…

Alvast bedankt.
Groet,
Tjerk :nerd_face:

Hallo feuerhand,

Ik heb geen ervaring en ben bang dat je pioneer gaat zijn.
Maar de rekensom zou bij mij de doorslag geven….
Wat kost een ooslag medium vs wat levert mij de terug levering…nu nog met de saldering natuurlijk meegenomen? Als je “afgesloten” wordt krijg je ook geen stroom in het opslag medium…of wel?
Ik zou eens met mijn stroom leverancier bellen en dit bij hun neerleggen

Ik lees intussen dat de terugverdientiijd langer is dat de levensduur van de aanschaf…:frowning:

Volgens de specialisten van oa installatiejournaal. (Het vakblad van de elektrotechnische installateurs) ga je een thuisaccu voorlopig nooit terugverdienen voor einde levensduur. 15 jaar. Of 5000 cycli. Hoewel fabrikanten soms anders beweren. Het is maar wie je geloofd.

1 like

Als het minimaal 15 jaar terugverdietijd is of misschien zelfs nog langer , is de kans zeer wel aanwezig dat deze opa inmiddels bij Petrus aan de Hemelpoort heeft aangebeld…:worried:

Maak altijd zelf de berekening, iedere situatie is anders.

Deze week kreeg ik in de mailbox een aanbieding van mijn installateur van de zonnepanelen. Duracel 5+ batterij 5Kwh (let op slechts 4,5kWh kan ontladen worden). Dit is een Lithium IJzersulfaat batterij 10.000 cycli.

Ik weet dat een batterij nooit kan terugverdiend worden. Maar ik dacht, toch maar even narekenen 10.000 cycli is wel veel.

Noppes dus, met dank aan de registraties via HomeWizard heb ik een half jaar bekeken en ongeveer gezien wat ik uit de batterij kan halen en wanneer. Alle dagen netjes opgeteld. In de winter waren er natuurlijk dagen dat de batterij niet kon opladen of slechts heel miniem.

Om een lang verhaal kort te maken, zou me 200 euro op jaarbasis besparen aan de huidige tarieven. Prijs van de installatie €4.700 wel rechtstreeks op de Solis omvormer. Terugverdientijd meer dan 20 jaar.

Tarieven gaan heel heel veel moeten stijgen vooraleer een thuisbatterij zich kan terugverdienen en liefst ook nog wat opbrengen.

Huidige tarieven stroom 23 cent aankoop (all in) en 7,5 cent voor de teruglevering. Met die centjes zou ik beter zonnepanelen plaatsen op de buitengarage, oost-westopstelling. Helaas moet ik drie fase aanvragen om 10 KVA vermogen te mogen leveren.

Samengevat: blijf met je handen van de thuisbatterij af. Heeft denk ik ook een hoge milieu-impact.

Sowieso zijn we met de batterij industrie op wereldvlak terug niet goed bezig: enorme milieu impact, slavenarbeid, vervuiling,… Kinderen die in Congo cobalt in stukjes kloppen, etc. etc.

5 likes

Ik raad je aan eens te verdiepen in Tibber. Ik heb goede ervaringen met deze provider. Goede app en transparantie. Werken hard aan het automatiseren van stroom versus prijs rn ook het laden van je EV

1 like

Hoewel een thuisaccu mij zeker interesseert vanwege de techniek en mogelijkheid om je eigen opgewekte energie op te slaan, heeft het (voorlopig) weinig tot geen zin om dit te doen vanuit de motivatie ‘terugverdientijd’ . Dit is ook de conclusie in een rapport van CE Delft dat is verschenen.
Bovendien, stelt CE Delft, zullen thuisaccu’s gaan bijdragen aan de piekbelasting van het net!
Logisch want als velen hun thuisacu met maximaal dikke oplaadstromen gaan opladen op momenten dat stroom weinig kost (of zelfs geld oplevert) dan zijn de rapen gaar.

Geen businesscase voor thuisbatterij:

rapport:

1 like

Kan de link van dit rappoet van CE Delft gedeeld worden a.u.b.

Om piekbelasting te taxeren is er in België het capaciteitstarief ingevoerd. Er wordt gekeken naar de Kwh die per kwartier wordt gehaald van het net.

zojuist toegevoegd aan mijn vorige reactie👍

1 like

Heb pas deze week de sleutels van mijn huis gekregen en zal voor het eerst zonnepanelen gaan gebruiken (mocht Liander een keer tijd en mensen hebben om de nuts aan te sluiten ondanks onze aanvraag vorig jaar maart).

Wat is jullie mening over de voorgeschotelde terugverdientijd van 5-6,5 jaar door zonnepanelen.nl?

https://start.zonneplan.nl/thuisbatterij/39e50a52-0014-4d3a-bb3d-2f86c02ca945

@Elemli

Terugverdientijd zonnepanelen natuurlijk sterk afhankelijk van politiek en energieleveranciers !
Toen de Eerste Kamer besloot de salderingsregeling voorlopig te handhaven paniek bij deze stroomboeren.
Want hoe kunnen we nog aardig winst maken en onze aandeelhouders tevreden stellen ?
Juist ja… we bedenken dus een ‘ terugleververgoeding ‘ !..

Terugverdientijd zonnepanelen nog steeds te overzien ( mijn mening en reactie dus ) , maar wat te denken van de thuisaccu ?
Behoorlijke investering voor de ( eigen ) woningbezitter, 10.000 keer laden/ ontladen blijkt in de praktijk aardig minder te zijn en na 20 jaar levensduur van het ding is die op z’n end (is de verwachting ), afgezet tegen de terugverdientijd, die in de praktijk zelfs langer is !
Gaat deze opa op AOW leeftijd bij nu aanschaffen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet meer meemaken… :frowning:

1 like

Panelen trouwens 2 jaar geleden aangeschaft via centrale inkoop via Vereniging Eigen Huis, boden de gunstigste offerte.
1 Fase aansluiting in de meterkast, resulteerde in 14 panelen die max. 5000 W leveren.
Meer vermogen mocht trouwens ook niet van Essent
Wi-fi Kwh meter 1 fase aangeschaft voor levering panelen monitoren en de display , beide van Home Wizard.
Kat in bakkie :blush:

1 like