Ervaring met slimme boiler

Wie heeft er ervaring met slimme boilers? Wat is de besparing en welk merk wordt aanbevolen?

@ Helenos

Welkom in de community van techneuten, energiebespaarders , gadgetfreaks of geef er zelf maar even een naam aan… :hugs:

Ik heb hier , om je vraag te beantwoorden, sinds een jaar een Plieger 10 liter 400 W boilertje ‘ koperen ketel ‘ in het keukenkastje staan, type Hot Fill .
Aangesloten op 230 V via een slimme stekker van HomeWizard.

Even de situatie uitleggen …
Oude situatie tot 2022:
Koud/ warmwaterkraan in de keuken, gasketel op zolder die behalve de cv ook de warmwatervoorziening verzorgt voor het douschen. Naar de keuken dus een lange aanvoerleiding, de kraan moet voor warmwater beneden even een poosje lopen, , de gasmeter tikt intussen wel, verspilling !

Zomer 2022:
Op het dak 14 zonnepanelen gekregen ( meer kon mijn 1 fase aansluiting in de meterkast niet aan ) die maximaal 5000 W kunnen opwekken.
‘ Gratis stroom ‘ waar je vóór de meter dus gebruik van kunt / moet gaan maken !
NIET gekozen voor een 2500 W close in boiler 10 liter van Inventum ( schijnt veel voor te komen ) die dan wel in een mum van tijd warm water geeft maar ook een behoorlijke stroomvreter is. De keuze viel dus op de Plieger van ‘ slechts ‘ 400 W

Nu de truuk in combinatie met de Home Wizard stekker…
Zó geprogrammeerd dat die alleen wordt doorgeschakeld ( dus de boiler gaat opwarmen ) als de zonnepanelen VOLDOENDE power in Watts opleveren ( nu ideaal ook te controleren met de sinds enige maanden leverbare Home Wizard monitor-display ! )

‘ Elk voordeel heb se nadeel ‘ zei eens een bekende nederlandse voetballer , helaas niet meer onder ons .
Als de boiler gevuld is met koud water bij de start ‘s morgens is het water niet zo snel heet als grote broer ( Inventum)
In de zomer gaat dit echter toch vrij snel , zon vroeg op , opwarmen start vroeg.

Nu , in de winter… drama ! Lange ( soms zeer lange ) tijd nodig,
Niet erg, een goedkoop snelkokertje van de Action brengt in dat geval uitkomst in de keuken, we gebruiken nog steeds elektra i.p.v. gas.

Nog meer gasbesparing alom want ook onze kids ( allemaal in de puberleeftijd ) hebben intussen begrepen wat korter onder de douche staan betekent … :grin:

Misschien kun je iets met deze review aanvangen, veel succes in ieder geval !

Tjerk :nerd_face:

2 likes

Oeps ! Tikfoutje… Helenos = Helenus…

Tjerk :nerd_face:

Met Homewizard stopcontact en P1 meter plaatsen wij twee simpele electrische vuurtjes van 1000W. Even programmeren dat nr 1 bij 1000W teruglevering start de tweede bij 1100W. Met homewizard werkt dit zeer goed. In de winter bij zonnige dag nemen de vuurtjes het over van de CV op gas. Is er even wat minder teruglevering vuurtjes vallen uit.

Resultaat op zonnige winterdagen geen gasverbruik overdag.

Ik denk dat dit meer gas bespaart dan de boiler. Onze cv ketel is een doorstromer. Verbruikt niet veel gas voor sanitair water.

In keuken hebben we inductievuur. Bij zon is een ketel water snel gemaakt.

5kw omvormer 16 panelen 6.6wp In België mag je max 5kw terugleveren per fase. Helaas enkelfase aansluiting. Ooit 3fase installeren en panelen op garage voor oost west opstelling

Voor verwarming een airco beneden geplaats ( en in extreme gevallen in de zomer ook nog koelen …met zonnepanelen is dit gratis) en een Franke cooker kraan…is warm water en kokend water uit een kleine boiler (onder de plaint vd keuken) is ideaal….kokend water voor pasta s , rijst bv…scheelt heel veel elektra tov inductie en warm water tov gas warm water ….het heeft ins meer dan 70% gas bespaart